Vybudovanie DSS v Orkucanoch bude stáť takmer 204 miliónov Sk

09.06.2008 Sabinov

Petrovany 9. júna (TASR) – Projekt výstavby nového areálu Domova sociálnych služieb (DSS) v sabinovskej mestskej časti Orkucany, do ktorého by sa malo presťahovať 98 klientov reedukačného zariadenia z Petrovian, úspešne ...
O presťahovaní rozhodol Prešovský samosprávny kraj (PSK) pred tromi rokmi. Celkové náklady na vybudovanie nového DSS, ktoré zahŕňajú vypracovanie projektu, verejnú súťaž, výstavbu, ako aj samotné sťahovanie, sa pohybujú vo výške 204 miliónov Sk (6,72 milióna eur)
DSS pre mentálne a telesne postihnutých občanov sídli v súčasnosti v prenajatých priestoroch areálu, ktorý vlastní cirkevný rád sestier Dominikánok v Petrovanoch.
Ako pre TASR uviedla riaditeľka DSS Anna Homzová, \"budovy sú opotrebované a neustále dochádza k vlhnutiu obvodových múrov. V týchto priestoroch nie je možne budovať bezbariérový prístup, čo veľmi sťažuje najmä starostlivosť o telesne hendikepovaných klientov. Samotné izby, ale aj spoločné priestory sú zbytočne veľké, a to pre nás predstavuje vysoké náklady na energie\".
Nemalé problémy so zabezpečovaním údržby a opráv spôsobuje prevádzkovateľovi sociálneho zariadenia fakt, že priestory nie sú majetkom PSK. Rekonštrukciu doterajšieho sídla by nepriaznivo ovplyvnila aj skutočnosť, že areál a budovy v Petrovanoch podliehajú špeciálnej ochrane, nakoľko sú zapísané v zozname kultúrnych pamiatok Slovenskej republiky. Po zvážení všetkých okolností sa preto Úrad PSK rozhodol, že využije areál bývalej Strednej poľnohospodárskej školy v Sabinove, ktorý je vo vlastníctve regionálnej samosprávy, na vybudovanie nového DSS pre dospelých. Rekonštrukcia piatich budov sa začala v koncom augusta 2007 a doteraz sa tu realizovali práce za viac ako 49,5 milióna Sk (1,63 milióna eur). Na aprílovom zasadnutí zastupiteľstva PSK poslanci odsúhlasili v rámci kapitálových výdavkov na budovanie DSS ďalších 23 miliónov Sk (757.950 eur).
V nových priestoroch, ktoré budú spĺňať náročné kritériá na poskytovanie sociálnej starostlivosti, vybudujú okrem izieb spoločenské miestnosti, novú jedáleň, rehabilitačné pracoviská, pracovné dielne a telocvičňu.
Vedenie DSS plánuje v súvislosti so spoločenskou integráciou hendikepovaných občanov zriadiť aj prevádzku s týždennou a dennou dochádzkou.
\"Podľa môjho názoru žije v zariadení množstvo ľudí, ktorí po určitom čase môžu bez väčších problémov žiť so svojimi príbuznými. U nás by sa mali naučili všetko, čo je potrebné pre bežný život vo vlastných rodinách, \" dodáva Homzová. Do nových priestorov domova sociálnych služieb v Orkucanoch by sa mali klienti sťahovať na jeseň roku 2009.
DSS dr. Vladimíra Pospíšila v Petrovanoch bol po II. svetovej vojne určený predovšetkým pre siroty a opustené deti. Neskôr sa pretransformoval na štátne sociálne zariadenie, ktoré sa stará o mentálne a telesne postihnutých dospelých. V roku 2002 prešiel domov sociálnych služieb do zriaďovateľskej pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja. V DDS pracuje 67 zamestnancov, z toho je viac ako 50 sociálnych pracovníkov, terapeutov a zdravotníkov.
 

Vyberte región